Trenutno u galeriji
Fenomen participacije u umetnosti
Luka Cvetković, Kristina Tica, Milica Mila Ristić, Andrea Dramićanin, Tamara Spalajković, Nebojša Hikaru Yamasaki Vukelić i Isidora Pejović Blagojević

Autorska izložba Kristine Sedlarević 

Otvaranje izložbe u petak, 6. decembra u 19h

Izložba Fenomen participacije u umetnosti se realizuje kao autorski projekat studentkinje istorije umetnosti Kristine Sedlarević. Projekat se razvio tokom kustoske radionice Izložbotvornica organizovane od strane Tijane Savatić i Stevana Vukovića. Na izložbi učestvuje sedam mladih umetnica i umetnika iz Beograda: Luka Cvetković, Kristina Tica, Milica Mila Ristić, Andrea Dramićanin, Tamara Spalajković, Nebojša Hikaru i Isidora Pejović Blagojević. Predstavljeni radovi su nastali tokom 2018. i 2019. godine i do sada su izlagani u okviru različitih projekata. Takođe su obuhvaćeni i radovi realizovani ili modifikovani specifično za izložbu, dok se neki od radova izlažu prvi put. Autorke i autori radova se bave raznim aspektima participacije, koristeći različite umetničke izražaje poput instalacije, performansa, intervencija u prostoru, online galerijskih projekata, papirnih objekata. Izložba predstavlja istraživački projekat sa ciljem analize svojstava i problemskih kompleksa participacije u savremenoj umetnosti, kao fenomena koji se odnosi na proces uključivanja posmatrača u okviru davanja značenja dela i uticanja na njihov sadržaj.

PRATEĆI PROGRAM
U okviru pratećeg programa će 20.12. biti organizovan razgovor na temu istorije participativnih tendencija na filmu, sa fokusom na teorijski rad Deborda (Guy Debord), Komolija (Jean-Luc Comolli) i Narbonija (Paul Narboni) koji su relevantni na polju promene odnosa prema posmatraču na filmu i doprinosa teoretizaciji participacije u umetnosti u perodu oko 1968. godine. Razgovor će pratiti projekcija filma Gi Deborda La Société du Spectacle (Društvo spektakla). 

U toku izložbe će, 22.12. biti organizovan zajednički razgovor sa autorkom i učesnicima izložbe.

Izložba traje do 24. decembra