Galerie B – 312, Montreal

“Sensing Realities”

16. januar – 14. februar 2015.

Umetnice: Ivana Ivković, Maja Radanović Ožegović, Slavica Panić, Vesna Perunović, Ivana Smiljanić, Anica Vučetić
 
Kustosi: Saša Janjić  i Miroslav Karić

Izložba “Sensing Realities” nastavak je saradnje Remont – nezavisne umetničke asocijacije i galerije  B - 312 iz Montreala, započete pre dve godine predstavljanjem troje kanadskih umetnika u Beogradu ("Background”: Cynthia Girard, Nelson Henricks, Manuela Lalić). U cilju daljeg povezivanja  i razmene umetničkih zajednica sa dva udaljena geografska područja aktuelni izložbeni projekat koncepcijski uokviruje prezentovanje  savremene umetničke scene Srbije  kroz selekciju radova tri  autorke iz Srbije (Ivana Smiljanić, Anica Vučetić i Ivana Ivković) i tri domaće umetnice koje duže vreme  žive i rade u Kanadi (Vesna Perunović, Maja Radanović i Slavica Panić). Ova projektna inicijativa otvara mogućnost  približavanja kanadskoj stručnoj i široj javnosti trenutnih dešavanja, specifičnosti, tendencija, potencijala i produkcije  nekih od relevantnih  protagonista savremene umetničke scene Srbije, kao i upoznavanja sa tekućom produkcijom domaćih umetnika koji profesionalno deluju na teritorije Kanade.  Projektom su obuhvaćeni  kraći rezidencijalni boravak umetnica iz Beograda (Ivana Ivković i Ivana Smiljanić) u Galeriji B-312, kao i prateći prezentacijski i diskusioni programi (www.galerieb312.ca) 

Izložba u celini treba da predstavi različite pristupe, pozicije, prakse, poetike, medije kroz koje umetnice istražuju širok spektar tema i pitanja kojima se bave i koja se tiču od sfere intimnog i svakodnevnog života do kompleksnosti društvenog prostora koji ih okružuje. Suptilne i istovremeno jake lične pozicije koje imaju kao polazišta u svom radu uvod su u sagledavnja i razmišljanja o iskustvima neposredne životne i radne sredine, ali i uvidi i promišljanja  nekih univerzalnijih problema i pitanja koja se odnose na složene procese koji obeležavaju stvarnost i naše kolektivne egzistencije u današnjem društvu. Kroz svoje konzistentne umetničke prakse i opuse, autorke  na ovoj izložbi preispituju sisteme, dinamiku, simptome, vrednosti savremenog sveta, egzistencijalnu napetost svakodnevice, implicirajuću emotivnu dimenziju i identitetske tranzicije u okviru fenomena različitih društveno - političkih, ekonomskih, geografskih konteksta i nasleđa.

Realizaciju izložbe pomogli: CALQ (Conseil des arts et des lettres du Québec) and CAM (Conseil des arts de Montreal) iz Kanade te Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Stari grad iz Srbije.


Anica Vučetić (1962. Beograd) diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se video instalacijama i ambijentima. Realizovala trideset samostalnih izložbi u Beogradu, Sarajevu, Čačku, Vršcu, Novom Sadu, Požegi, Raškoj, Mariboru, Sao Paulu, Havani…Izlagala na grupnim izložbama u zemlji i svetu. Dobitnica je Politikine nagrade 2009.godine. Živi i radi u Beogradu.
http://www.serbiancontemporaryart.info/index.php/en/component/k2/item/145-anica-vucetic

Ivana Ivković (1979. Beograd) diplomirala je 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Darije Kačić. Ivan je magistrirala 2009. godine na istom fakultetu, odsek za crtež kod mentora Marije Dragojlović. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Austriji, Španiji, Nemačkoj, Americi. Dvaputa je bila finalistkinja Politikine nagrade za najuspešniju izložbu (2006. i 2009.). Živi i radi u Beogradu.
http://www.ivanaivkovic.com

Ivana Smiljanić (1980. Beograd) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2005. i završila magistarske studije na istom fakultetu 2009. godine. Kao stipendistkinja Kultur Kontakta iz Beča i ŠA iz Salcburga, usavršavala je video i performans na Internacionalnoj akademiji likovnih umetnosti u Salcburgu 2000. i 2002. godine. Samostalno je izlagala i izvodila performanse u Beogradu, Pančevu, Prijepolju, Smederevu, Vranju, Zagrebu, Puli, Ljubljani, Bratislavi, Briselu, Bergenu i Njujorku. Učesnica je najvećih umetničkih manifestacija u zemlji (Oktobarski salon, BELEF…) i više od 50 grupnihi zložbi širomEvrope. Živi i radi u Beogradu.
http://www.ivanasmiljanic.com/Ivana Ivkovic
Vesna Perunovic
Anica Vucetic
Ivana Smiljanic
Slavica Panic
SMALL PRESENTATION FOR B-312

Founded in 1992, Galerie B-312 is an artist centre dedicated to the emergence and recognition of contemporary art. Open to all disciplines, the gallery supports artists at different stages of their carreers and sustains research and exploration in the art field. It promotes the diversity of current art practices and supports the mixity of disciplines, knowledge and skills. Through exhibitions, performances, artists? talks, studio visits, dedicated public activities and major exchange projects, the gallery contributes to the promotion of art on the local, regional and international art scene. Galerie B-312 is a non-profit organization managed by a board of directors composed of a majority of artists. The working team consists of one director, two artists and one art historian.
Gostovanje Remonta u Montrealu u galeriji B-312 rezultat je saradnje Remont nezavisne umetnicke asocijacije i Galerije B-312 koje je zapocelo izlozbom BACKGROUND:// na kojoj su ucestvovali  Cynthia Girard, Nelson Henricks i Manuela Lalic koj je odrzana od 19. januara - 10. februara 2012. u galeriji Remont. Kustosi izlozbe su bile Marthe Carrier i Manuela Lalic. Vise o izlozbi >>>
Maja Radanović Ožegović (1978. Beograd) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2005. godine na odseku za skulpturu u klasi profesora MrđanaBajića. Od 2002.godine aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu. Profesionalno usavršavanje u  Austriji razvilo je  interesovanja za rad  u različitim medijima.  Učestvovala je u nekoliko međunarodnih radionica i umetničkih rezidencija, a njeni radovi supredstavljeni na brojnim izložbama u Srbiji, Austriji, Italiji , Francuskoj, Danskoj, Finskoj, Kanadi , Južnoj Africi. Živela je i radila u  Beogradu do 2011. godine, kada se preselila za Toronto, Kanada. 
http://www.zutacrta.com/works.htm

Slavica Panić (1975. Svilajnac) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu odsek slikarstvo 2001. godine, a na istom fakultetu završila magistarske studije 2004. U periodu 2006 – 2008. završila je postdiplomske studije na Univerzitetu West Ontarion u Kanadi. Izlagala je samostalno i grupno na izložbama u Srbiji, Kanadi, Nemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji…Od 2004. godine živi i radi u Torontu, Kanada.
http://www.slavicapanic.com/

Vesna Perunović (1957), diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1987. Godine. Od 1988. godine živi i radi u Torontu, Kanada. Svoje radove realizuje u širokom rasponu medija, uključujući slikarstvo, crtež, instalaciju, skulpturu, video i performans. Do sada je izlagala na nekoliko stotina izložbi u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Aziji i Južnoj Americi. Njena dela se nalaze u privatnim, muzejskim i drugim kolekcijama u Kanadi i Evropi.
www.vessnaperunovich.com