NOVEMBAR 2018
copyright: Ulrich A. Reiterer
Jelena Trpkovic – Nostalgia, 2018, mixed media
DOBRE NAVIKE
Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Remont tim poziva na novu šetnju

U subotu, 27. oktobra posećujemo tekuće izložbe u galeriji Remont, galeriji Menjačnica Goethe institute u Beogradu i Salonu Muzeja savremene umetnosti. Družimo se sa umetnicom Dušicom Dražić, kustoskinjom Ivanom Bašičević Antić i Dunjom Petković.

Pridružite nam se!

Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti. 
Želja nam je da na ovaj način građanima, na stručan i jednostavan način, približimo savremenu umetničku praksu.

Ove godine Dobre navike realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu. 

Šetnje započinju predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).
Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Program je besplatan i peporučujemo da se zbog ograničenosti grupa prijavite za šetnju do petka, 26.10. u 17h na
E-mail: remont@remont.net ili na
Tel.: +381 11 32 23 406

Subota 27. 10. 2018.   

PROGRAM

Okupljanje u 11 časova u Remontu

11 h
Remont – nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Birjuzova 7
www.remont.net

57. Oktobarski salon – Čudo kakofonije 
Autori: Gabrijela Fridriksdotir, Matis Altman, Eva Kotjatkova i Dominik Lang

Ovogodišnji kustoski par Danijel i Gunar B. Kvaran su za galeriju Remont odabrali tri rada četiri umetnika. Gabrijela Fridriksdotir svoju instalaciju Unutrašnji život sena komponuje različitim vizuelnim rešenjima kombinujući video, seno i crteže „portreta“ živih bića koja žive u senu. Suživot bračnog para Eve Kotjatkove i Dominika Langa predstavljen je instalacijom U sobi je dvoje koja se svakodnevno menja, pri čemu se metaforično naglašava promena kao suština opstanka jednog odnosa. Matis Altman, umetnik iz Nemačke, živeći u Los Anđelesu pronalazi sponu između dve kulture i spaja ih na nivou generalnog kulturološkog problema – odnos između javnog i ličnog. Pomenuti radovi pozivaju na interakciju, jer posmatrajući ih posetilac nesvesno postaje deo njih.

Gabrijela Fridriksdotir (1971.) rođena i živi u Rejkjaviku. Studirala na Islandskoj akademiji umetnosti i Akademiji umetnosti u Pragu.
Matias Altman (1987.) rođen u Minhenu, radi u Los Anđelesu i Cirihu. Diplomirao 2011. na Univerzitetu umetnosti u Cirihu.
Eva Kotjatkova (1982.) rođena i živi u Pragu. Jedan je od osnivača internet platforme Institut za anksioznost.
Dominik Lang (1982.) rođen i živi u Pragu.Šef je Vajarskog ateljea na Akademiji lepih umetnosti u Pragu.

Kroz izložbu vodi: Dunja Petković12 h
Galerija „Menjačnica“, Goethe-Institut Belgrad 
Knez Mihailova 50 
www.goethe.de/belgrad

Fenomen Iljija-Mangelos 
Autori: Iljija Bašičević Bosilj i Dimitrije Bašićević Mangelos 

Izložba obrađuje umetnički opus Ilije Bašičević Bosilja i Dimitrija Bašičević Mangelosa. Iako su u pitanju na izgled dva sasvim različita opusa koje povezuje samo činjenica da su autori otac i sin, mnogi teoretičari smatraju da postoji osnova da se o njihovim opusima govori kao o jednom fenomenu: Ilija-Mangelos. U okviru izložbe prikazani su Ilijine slike rađene tehnikom ulja na platnu, nasuprot Mangelosovim manifestima u tehnici štampe na drvenim tablama, čime se postiže ambijent gotovo potpune vizuelne suprotstavljenosti dva opusa, a istovremeno, njihove sadržajne duboke srodnosti.
Radovi ovih umetnika se nalaze u kolekcijama muzeja kao što su MoMA, Tate, Centre George Pompidou, Collection de l’Art Brut i MSUB. 

Dimitrije Bašičević Mangelos (1921–1987), je bio umetnik, teoretičar kustos i likovni kritičar, čija je umetnička produkcija uklјučivala objekte, skulpture i slike. Pod pseudonimom Mangelos delovao kao član Gorgone. 
Ilija Bašičević Bosilј (1895–1972), je bio samouki slikar, svetski klasik marginalne umetnosti. Svoje prve crteže uradio je 1957, a od 1958. godine počeo je da slika ulјanim bojama. Izlagao je širom Zapadne Evrope, u Japanu, i Južnoj Americi.

Kroz izložbu vodi: dr Ivana Bašičević Antić13 h
Salon MSUB 
Pariska 14
www.msub.org.rs

Projektor
Autori: Dušica Dražić i Vim Jansen

Rad Projektor je instalacija koju čini bronzana replika projektora Iskra NP-21, na kojoj se projektuje 35-milimetarski film u boji. Film prikazuje proces nastajanja dotične replike i izlivanje svake komponente projektora u bronzi. Skulptura je materijalni i simbolički spomenik jugoslovenskog filmskog i industrijskog doba, veštini ručnog rada i predstavlja tehnološki relikt države i ere koja više ne postoje. Rad i sam film su svojevrsni omaž mediju i materijalu, njihovim superiornim karakteristikama u odnosu na savremeni digitalni film. 

Dušica Dražić je rođena u Beogradu, a trenutno živi i radi u Antverpenu u Belgiji. Dražić je u potraziza, U svom radu istražuje prostorne pravilnosti, razlike, fleksibilnosti, intuicije, njihovu transformaciju i preispituje ih na nivou kulturnog kontinuiteta, simboličnih nepravilnosti i pojedinačnih akcija. 
Vim Jansen radi u oblasti tehnologija i funkcionisanja audio-vizuelnih medija. Njegovi radovi se često bave prevođenjem jednog medija u drugi i to radi kroz medijske instalacije, video zapise i filmove. Jansen trenutno živi i radi u Antverpenu.

Kroz izložbu vodi: Dušica Dražić


Podrška Goethe-Institut Serbien i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda