DOBRE NAVIKE
Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Fenomen grafita (ili urban writing) koji je nastao u Njujorku početkom 1970-tih godina prošlog veka već skoro 50 godina inspiriše i zbunjuje stanovnike svih većih gradova na planeti. Odakle tom umetničkom izrazu takva vitalnost i istrajnost, jedno je od pitanja kojim ćemo se baviti tokom ovog kustoskog vođenja kroz najveću galeriju na otvorenom – našem gradu. Grafiti su većem i značajnijem obimu u Beograd stigli relativno kasno, u periodu 1996-7. godine, koincidirajući sa velikim studentskim protestima koji su se dešavali u isto vreme. Vrlo brzo su uz mali broj umetnika zauzeli oronule i zapuštene ulice našeg grada. Kao i drugde u svetu, pokazali su se kao nezavisna, samosvojna i žilava umetnička praksa, slobodna od suda zvanične umetničke scene, ali i poprilično zatvorena za one koji ne pripadaju grafiti (sub)kulturi. Krajem 1990-tih i početkom 2000-tih grafitima se pridružio novi umetnički izraz koji danas nazivamo street art, koji je derivat grafita, ali i posledica korišćenja pristupa i ideja koje možemo videti u vizuelnim umetnostima. Skoro 10 godina od pojave prvih grafita u Beogradu i Srbiji, 2005. godine na ulicama grada počinju da se primećuju prvi street art radovi. Oni su se od malih stensila (šablona) kroz radove nekolicine značajnih umetnika polako transformisali i u murale koji su trenutno najvidljiviji i od strane javnog mnjenja najcenjeniji deo ulične umetnosti. Takođe, čini se da je i kod nas, kao i u svetu, prisutna pojava novog muralizma, jednog od dominantnih trendova ulične umetnosti koji je paralelno vidljiv sa tradicionalnim muralima u Beogradu prisutnih od 1980-tih godina.

Projekat STAW Belgrade pokrenut je 2016. godine sa namerom da objedini istraživanje i dokumentaciju svojih osnivača i autora, Ljiljane Radošević i Srđana Tunića, istoričara umetnosti i menadžera u kulturi. Cilj projekta je da kroz ozbiljan istraživački rad napravimo studiju o beogradskoj grafiti i street art savremenoj sceni. Osim toga, edukativni potencijal leži u prepoznavanju veza street art-a i grafita sa umetničkim tokovima XX i XXI veka (likovne/vizuelne umetnosti) i značaja koji ulična umetnost ima u okviru savremene umetnosti i (popularne) kulture, kao i gradskih kulturnih politika.

Šetnjom kroz centar grada videćemo više lokacija koje su tokom godina postale značajna mesta beogradskih grafita, street art-a i murala. Dvosatno kustosko vođenje/predavanje obuhvatiće  istoriju, kontekst delovanja, tehnike i glavne aktere na sceni. Istraživački i edukativni deo projekta se finansiraju kroz saradnju sa turističkom agencijom Explore-Belgrade! gde kroz street art ture namenjene inostranim posetiocima obezbeđujemo sredstva za dalja delovanja. Za Dobre navike program će biti besplatan i otvoren za širu javnost.
Subota 28. 10. 2017.   

PROGRAM

Okupljanje u 11 časova u Remontu

Mural u Rajićevoj

Sredinom 1980-tih počinje serija murala koje rade tada mladi umetnici i studenti sa Univerziteta u Beogradu, koje će oslikavati i u toku narednih decenija i obeležiti interes gradskih vlasti da zvanično podrži ovaj oblik umetnosti u javnom prostoru.
MoFoS Crew mural 
(Višnjićeva, bivši Supermarket):

Ovaj mural je značajan ne samo po svojoj veličini i lokaciji, već i zbog sastava ekipe koja ga je uradila. Ekipe su obično sastavljene od članova iz istog kraja grada ili ređe iz istog grada, dok su ovu ekipu u vreme nastanka (2013.) činili najstariji aktivni grafiti umetnik u Beogradu, članovi iz svih krajeva Srbije, kao i presedan – jedina ženska članica koja se nije bavila grafitima, već street art-om.

Meeting of Styles murali 
(Donji Dorćol)

Najznačajnija svetska grafiti manifestacija je bila četiri godine zastupljena i u Beogradu početkom 2000-tih. Murali predstavljaju osnovnu ideju kojom se rukovodi MoS, a to je okupljanje što šire grafiti zajednice iz (date) zemlje, regiona i sveta, kao i stvaranje simbola globalne grafiti kulture.VIše o projektu na:
http://streetartwalksbelgrade.com/
http://www.explore-belgrade.com/en/activity/117150/belgrade-street-art-experience
https://www.facebook.com/STAWBelgrade/
https://www.instagram.com/street_art_walks_belgrade/

Projekat se realizuje u saradnji sa ERSTE BANKOM
OKTOBAR 2017