MAJ 2019
DOBRE NAVIKE
Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Subota 25.5.2019. / 11-14.00


Remont tim poziva na majsku šetnju!

Šetnju počinjemo u galeriji Remont samostalnom izložbom fotografkinje Marije Konjikušić koja izlaže radove nastale na međunarodnoj likovnoj koloniji u Raškoj. Zatim prelazimo u Kuću legata na kolektivnu izložbu “Crvena strela” koja prikazuje specifičan izbor od 10 umetnika koji su stvarali u Sovjetskoj Rusiji osamdesetih godina prošlog veka. Šetnju završavamo u malom izložbenom prostoru pri biblioteci Goethe instituta u Knez Mihailovoj - galerija “Menjačnica”, u kom su tokom maja izloženi radovi umetničkog tandema Jelica Radovanović i Dejan Anđelković.

Pridružite nam se!
Program je besplatan i peporučujemo da se zbog ograničenosti grupa prijavite za šetnju do petka, 24.05. u 17h na
E -mail: remont@remont.net
Tel.: +381 11 32 23 406

--------------------------------------------------------------------

Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti. 
Želja nam je da na ovaj način građanima, na stručan i jednostavan način, približimo savremenu umetničku praksu.

Dobre navike realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu. 

Šetnje započinju predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).
Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.Subota 25. 05. 2019.   

PROGRAM

Okupljanje u 11 časova u Remontu

11 h
Remont – nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Birjuzova 7
www.remont.net

Knjiga dežurstva
Marija Konjikušić


Samostalna izložba fotografkinje Marije Konjikušić koncipirana je kroz dva segmenta koja povezuje priča o maloj seoskoj školi u selu Gradac u okolini Raške gde se već dugi niz godina održava likovna kolonija. Autorka je najpre zatečenu knjigu dežurstava škole, koja trenutno ima mali broj đaka i ne odiše  uobičajenom đaćkom vrevom, iskoristila za format u okviru kojeg je dokumentovala niz kraćih akcija/performansa učesnika kolonije koji su isprojektovali situacije mogućih /nemogućih školskih događaja. Na autorkinu inicijativu  učesnici su takođe u svom maniru i po slobodnom izboru na školskim tablama realizovali i po jedan umetnički rad sa idejom da ostave svojevrsni zapis i ostvare na neki  način komunikaciju sa đacima, u prostoru koji, u različitim namenama, dele. Beležeći sam proces rada kroz kratke video klipove i fotografije umetnica uspostavlja specifičnu interakciju dva sveta, škole koja preko leta bez đaka deluje prazno, i umetnika koji tada nastanjuju ove učionice realizujući umetničke sadržaje.

Marija Konjikušić (Beograd, 1978.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek Istorija umetnosti i web dizajn na IT Akademiji u Beogradu. Fotografijom se bavi poslednjih 17 godina. Trenutno živi i radi u Beogradu kao nezavisni istoričar umetnosti, fotograf i dizajner. Predavač i idejni tvorac foto-radionice “Out of the box”.


Kroz izložbu vodi: Marija Konjikušić12 h
Galerija Menjačnica – Goethe Institut  
Knez Mihailova 50
www.msub.org.rs

007
Autor: Jelica Radovanović i Dejan Anđelković


Umetnički tandem Radovanović – Anđelković zajednički stvara i izlaže od 1991. godine. Na svakih par godina ovaj par u javnosti izloži kompleksan i elaboriran umetnički rad i ponovo se povlači u ‘stvaralačku anonimnost’. Na izložbi „007“ njihov rad je predstavljena sa tri odabrana rada iz različitih perioda. Naslovni rad „007“ je jedan od prvih zajedničkih radova a pored njega su se našli i video „Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj?“ i grafika „Izdate čoveka, sažaljevate sebe zbog čoveka koga ste izdali!“.

Jelica Radovanović (1957, Dubrovnik) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981. na slikarskom odseku, u klasi profesora Radenka Miševića. 
Dejan Anđelković (1958, Kraljevo) završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1983. na slikarskom odseku, u klasi prof. Stojana Ćelića, a postdiplomske studije 1985. u klasi prof. Milice Stevanović. 
Od 1991. Jelica i Dejan stvaraju i izlažu zajedno. Žive i rade u Beogradu.


Kroz izložbu vodi: Jelica Radovanović i Dejan Anđelković13 h
Kuća Legata 
Knez Mihailova 46 
www.kucalegata.org


Crvena strela. 
Moskva — Sankt Peterburg. Pogled iz osamdesetih
Autori: Dmitrij Vrubel, Aleksandar Džikija, Olja Krojtor, Semjon Beli, Vadim Brodski, Boris Zabirohin, 
Mihail Karasik, Nikolaj Klimuškin, Mihail Šemjakin, Oleg Jahnjin 


Radovi sedmoro umetnika iz Sankt Peterburga i troje umetnika iz Moskve, sa video naracijama (dve projekcije) o sovjetskom životu i kulturi osamdesetih godina prošlog veka i četiri panoa o sovjetskoj svakodnevici i političkom sistemu opisuju kraj ere Sovjetskog Saveza i predstavljaju kulturne impresije umetnika iz ova dva važna sovjetska grada. Sovjetska konzervativna politička elita želela je da umetnost bude realističan odraz stvarnosti, te je kao obavezni stil u umetnosti i arhitekturi Sovjetskog Saveza proglasila socrealizam. Svako delo na ovoj izložbi smatralo bi se neprikladnim i neprihvatljivim u sovjetsko vreme. Ovaj izbor radova pokazuje kako su se vremena promenila i kako su umetnici i umetnički radovi prezentovani na ovoj izložbi prevazišli svoje vreme i postali izuzetno traženi za izložbe i umetničke kolekcije u svetu.

Kroz izložbu vodi: Ana BodrožaPodrška Goethe-Institut Serbien